Orange e - školy pre budúcnosť 2019/2020

Poďme spolu do sveta médií

V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do výzvy nadácie Orange – grantový program e – školy pre budúcnosť, zameraný na bezpečné a zodpovedné používanie digitálnych technológií deťmi. V projekte sme sa zamerali na vyučovanie mediálnej výchovy.

 Mediálna výchova je jednou z najmodernejších tendencií prenikajúcich do našich škôl, nevynímajúc ani špeciálne školy. Podporuje kritické myslenie prostredníctvom výberu, hodnotenia a funkčného využitia médií a je prevenciou proti funkčnej negramotnosti. Mediálna výchova má na našej škole prispieť k tomu , aby aj žiaci s mentálnym postihnutím lepšie poznali a chápali pravidlá fungovania mediálneho sveta,zmysluplne sa v ňom orientovali a využívali médiá a ich produkty podľa toho,ako kvalitne plnia svoje funkcie. Do projektu sme navrhli témy, ktoré sú žiakom blízke a prostredníctvom, ktorých získajú elementárne poznatky o delení a funkcií médií. Témy projektu  realizujeme integráciou vo  vyučovacích predmetoch. Pri plánovaní začlenenia jednotlivých tém do konkrétnych vyučovacích predmetov je nutná spolupráca všetkých pedagógov vyučujúcich na druhom stupni.

 Cieľom nášho projektu je podnietiť reflexiu žiakov nad mediálnymi obsahmi,zvýšiť ich citlivosť na využívanie určitých obsahov ( najmä neprimeraný výskyt násilia,sexuality,...)

Za primárny cieľ sme si zadali naučiť žiakov s mentálnym postihnutím kompetentne zaobchádzať s médiami.Úlohou učiteľa v rámci projektu je podnecovať žiakov k samostatnému kritickému mysleniu a vytvorenie priestoru pre vyjadrenie vlastných zážitkov a skúseností.