Školské projekty 2023/2024

 

Školské projekty

šk. rok 2023/2024

 

Počas celého šk. roka sme boli zapojení do projektu “Ovocie na školách“

 

V šk. roku 2023/2024 bola škola bola úspešná vo viacerých projektových výzvach a  priebežne sme plnili projektové aktivity:   

„Digitálny žiak“

Poskytovateľ - MD SR a MIRRaI SR. Cieľom národného projektu je podpora rozvoja digitálnych zručností prostredníctvom podpory nákupu digitálneho vybavenia  cieľových skupín potrebným digitálnym vybavením a softvérom, čím  sa aktívne nepriamo podporí využívanie digitálnych technológií aj vo vzdelávacom procese. Projekt má za cieľ aj zlepšiť inklúziu a prístup k digitálnym technológiám pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Školský koordinátor vo výchove a vzdelávaní – oblasť informatizácie  a vzdelávania  prostredníctvom IKT zabezpečil súčinnosť so zákonnými zástupcami v projekte „Digitálny žiak“. Intenzívne im pomáhal v celom procese prihlásenia sa do projektu. Takmer všetci žiadatelia o digitálne zariadenia v projekte si ich do konca novembra 2023 prevzali. Učitelia mali snahu u úspešných žiadateľov využívať IKT na edukáciu žiakov počas ich choroby, v rámci domácich projektov, DÚ apod., ale narážali  na fakt, že rodiny nemajú doma internetové pripojenie, prípadne niektorí už digitálne zariadenie nevlastnia, alebo ich zničili. 

 

“Bude nás počuť – vďaka technológiám“

Poskytovateľ -  Nadácia Orange. Cieľom projektu bolo  žiakom s NKS, ktorí v dôsledku zdravotného znevýhodnenia nekomunikujú vôbec hovorenou rečou alebo hovoria len vo veľmi obmedzenej miere, umožniť používať digitálne technológie (iPady, Apple Pencil) a špeciálne aplikácie v nich (Go Talk Now a Logopédia) ako účinnú pomôcku pre komunikáciu s okolím v rámci AAK. Žiaci si postupne osvojovali slovnú zásobu na vyjadrenie celej škály pragmatických funkcií usporiadanú tak, aby vyhovovala rôznym komunikačným účelom a umožnila používateľom kedykoľvek autonómne komunikovať.

Cieľová skupina – 20 žiakov B a C variantu ŠZŠ. Nadácia Orange podporila projekt sumou 1.211,- eur. Časová realizácia projektových aktivít: od  15.01.2024 do 15.06.2024.

 

“OPORA“ 

Projekt , ktorý vychádza z individuálnych potrieb klienta, podporuje jeho  zručnosti, samostatnosť a integráciu do spoločnosti a bude realizovaný na základe vytvoreného individuálneho plánu rozvoja klienta

Poskytovateľ -  Nadácia SPP v rámci grantového programu Opora.

Cieľom projektu bolo skvalitniť každodenný život 5 ročnému Tomáškovi Z., ktorý od septembra 2023 navštevuje ŠMŠ a pomôcť mu začleniť sa do spoločnosti individuálnou, systematickou prácou v oblasti AAK v ŠMŠ aj v domácom prostredí za podpory pedagogického tímu. Tomáško má NKS, mentálne postihnutie, sek. PAS a detský autizmus. Je úplne neverbálny, ale má snahu a chuť komunikovať. Pomocou finančných prostriedkov  sa uhradili špeciálne pomôcky - hovoriace nástenné panely a set 6 komunikátorov Big point, ktoré dali Tomáškovi hlas a možnosť vyjadriť sa. Aktivity projektu boli zamerané na samostatné používanie hovoriacich nástenných panelov a komunikátorov v oblasti denného režimu,  vyjadrenia svojich želaní v hre a v oblasti sebaobslužných činností. Tomáškovi tieto náhradné zdroje komunikácie priniesli možnosť predchádzať sociálnej izolácii, postupné odbúranie komunikačnej bariéry a individuálny rozvoj.

Cieľová skupina – individuálny projekt pre dieťa v ŠMŠ. Nadácia SPP podporila projekt sumou  839,40,- eur. Časová realizácia projektových aktivít:  dlhodobo.