Čarovný svet rozprávok 2019/2020

 

Čarovný svet rozprávok

Školský  projekt  je v tomto školskom roku 2019/2020  zameraný na čitateľskú gramotnosť ako na jednu zo základných kompetencií pre život človeka. Projekt  „ Čarovný svet rozprávok „ je vytvorený a prispôsobený pre žiakov prvého  aj druhého stupňa A. variantu.

. Cieľom projektu je rozvíjať u žiakov jednu z najdôležitejších kľúčových kompetencií, ktorou je práve čitateľská gramotnosť.  V súčasnosti nie je dôležité dané slovo, vety, texty len prečítať, ale prečítané pochopiť a ďalej s obsahom a získanými informáciami aj pracovať a využívať ich vo svojom živote. Je to schopnosť porozumieť a používať napísané pre vlastné ciele a na ďalšie vzdelávanie.

HLAVNÝ CIEĽ: rozvíjať čitateľskú gramotnosť a čitateľské zručnosti prostredníctvom schopnosti čítať, porozumieť rôznym druhom textov (i umeleckým a vedeckým) dokázať spracovať aj také informácie z neznámeho textu, ktoré v ňom nie sú rozoznateľné na prvý pohľad, teda čítať aj „medzi riadkami“.

ŠPECIFICKÉ CIELE:

  1. podnietiť nárast záujmu žiakov o čítanie, stimulovať ich k tvorivosti
  2. rozvíjať prezentačné zručností a podnecovať deti k vlastnej tvorbe
  3. učiť deti vyhľadávať informácie v texte, vyvodzovať závery, interpretovať myšlienky a informácie a hodnotiť obsah

 

Počas celého školského roka   žiakov  sprevádzajúdvaja kamaráti, ktorí si navzájom  pomáhajú, dohliadajú na to, aby deti veľa čítali.  Dávajú pozor tiež na to, aby sa deti  ku knihám správali priateľsky a neničili ich, ale aby z nich čerpali stále nové informácie, ktoré im pomôžu dosahovať výborné výsledky a to  nielen v škole .